Make smthng!

Črni petek je izum osemdesetih, ko so trgovci pričeli ponujati prihranke in popuste na prvi uradni dan predbožične nakupovalne mrzlice. V ZDA trgovci v obdobju med črnim petkom in božičem ‘požanjejo’ kar 30 % vseh letnih prihodkov. Po zadnjih podatkih je več kot 100 milijonov ljudi ‘izkoristilo’ ponudbe črnega petka in kupilo stvari, ki jih ne potrebujejo (več kot 50 % posameznikov namreč kupi nekaj, kar pozneje obžalujejo), dodatnih 8.000.000.000 $ pa so zapravili na spletu. Najbolj bizarno pa je, da trgovci na črni petek sploh ne ponujajo največjih popustov! Ti so se razvlekli že na prve dni novembra.

Kako pa nas trgovci manipulirajo, da kupujemo stvari, ki jih ne potrebujemo? Z ‘zadnjimi priložnostmi’ in enodnevnimi akcijami vplivajo na naš strah pred izgubo, zato stvari kupimo, ker menimo, da jih nikoli več ne bo na voljo. Podobno je s popusti. Tretji trik, ki se vedno pogosteje uporablja, pa je t.i. greenwashing oz. zeleno zavajanje. Podjetja apelirajo na našo moralo z oznakami ‘zeleno’, ‘naravno’ itd.

Portal Svet kapitala poroča, da “ima kar devet od desetih izbranih popularnih produktov v ostalih mesecih leta nižjo ceno od tiste, ki jo trgovci ponujajo na težko pričakovani črni petek”. Ne le, da brezglavo hlastanje za navideznimi prihranki ne koristi naši denarnici, na ta famozni dan prihaja tudi do nemalo poškodb in celo smrtnih žrtev, ki jih Američani beležijo na strani Black Friday Death Count.

In kaj lahko storimo? “Make something – buy nothing’ se glasi globalna pobuda, ki se ji seveda pridružujemo tudi Ekologi. Teden Make Smthng se prične na črni petek in je z izmenjavami, delavnicami in drugimi aktivnostmi alternativa prihajajoči božični nakupovalni mrzlici. Vabljeni, da se nam v ponedeljek, 3. decembra, med 17. in 19. uro pridružite na ljubljanski Waldorfski šoli na izmenjavi oblačil Tekstilnica. 

Tudi na portalu Manj je več spodbujamo takšne prakse in vas vabimo, da dogodke s ‘ključno besedo’ izmenjava, ponovna uporaba ali popravilo vnesete v naš koledar dogodkov

Dodajte odgovor

X

Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo neužitnih piškotkov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close