Na družbenem omrežju X smo konec lanskega leta naleteli na presenetljivo odkritje. Ljubljanska restavracija Dodo pizza omogoča dostavo priljubljene jedi v povratni embalaži. Ker je ponovna uporaba v gostinstvu visoko na naši lestvici zanimanja, smo se seveda takoj obrnili na podjetje in dostavo v povratni embalaži tudi testirali.
“Za sistem dostave pic v povratnih škatlah smo se odločili predvsem zaradi ekološke ozaveščenosti. Do sedaj smo v podjetju uvedli številne inovacije in tehnološke napredke in čas je bil, da se osredotočimo tudi na bolj ekološko in okolju prijazno poslovanje. Povezali smo se s poslovalnicami v mednarodni verigi, ki so na tem področju že orale ledino in odločili, da prebijemo led in kot prvi v Sloveniji strankam omogočimo dostavo pizze v povratni škatli,” so trajnostno odločitev pojasnili v podjetju.
Njihov cilj je zmanjšati količino odpadkov za vsaj 10.000 škatel za enkratno uporabo na leto. Za štiri od teh smo konec lanskega leta poskrbele Ekologinje brez meja, ki smo bile nad enostavnostjo uporabe navdušene. Sicer se za naročilo v povratni embalaži trenutno odloča 5 % strank, kar je podoben trend kot na Poljskem in v Združenih arabskih emiratih, kjer je sistem prav tako na voljo. Kartonaste škatle, umazane od hrane, so tudi prava nadloga za reciklažo.
“Sistem deluje tako, da ima stranka sama možnost, da izbere dostavo v povratni embalaži, seveda brez dodatnih stroškov ali obveznosti. Ob dostavi se s stranko dogovorimo, kdaj prevzamemo povratno embalažo, torej ob naslednji dostavi ali v kakšnem drugem terminu. Škatle za dostavo gredo po uporabi skozi postopek čiščenja in razkuževanja in so nato pripravljene na novo uporabo,” so nam pojasnili postopek naročanja.
Ker imamo Ekologi brez meja pisarno v neposredni bližini restavracije, smo po okusni malici škatle vrnili kar sami. Povratne škatle sicer dobavlja nemško podjetje Pizzycle, posamezna škatla pa je lahko v uporabi vsaj 500-krat.
Ekologi brez meja pozdravljamo vsak korak, ki prispeva k spodbujanju ponovne uporabe. Želimo si, da bi bilo takih pozitivnih zgodb še več.
Piše: Katja Sreš; Foto: Katja Sreš & Dodo Pizza
Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo neužitnih piškotkov. Več informacij
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.